Какво трябва да знаем за лаптопите втора употреба?

posted in: Полезно | 0

Съвременните технологии използвани в компютърната техника и по-специално преносимите компютри не само, че се развиват всеки ден, а са едни от най-динамичните и проспериращи. Ръка за ръка, само на една крачка зад тях вървят и лаптопите втора употреба. Може би технологичния напредък и в сектора на употребяваната техника да е причината те да се ползват с огромна популярност сред почитателите на функционалните и практични модели от световните марки DELL, Lenovo, HP и Fujitsu.

Изборът на лаптопи втора ръка в България е изключително голям, като предложенията в него са от различни ценови категории и технически параметри. Общото е, че те се предлагат с почти еднакво добри качества и характеристики в сравнение с новите лаптопи, а в много случаи дори ги превъзхождат.

Веднага ще попитате „Как е възможно употребяван лаптоп да превъзхожда с качество и параметри новия?“.

Да възможно е, и много често е така. Ако разгледате предложенията за лаптопи втора употреба в нашия сайт, ще се убедите сами. Повечето ни предложения са за секънд хенд машини от висок или бизнес клас. Разликата между тях и домашния или т. нар. потребителски клас лаптопи е огромна. Само че новият е двойно по-скъп. Излиза, че ще дадете двойно повече пари, за да си купите лаптоп от нисък или в най-добрия случай среден клас, а в повечето случаи ще получите по-ниско или същото качество и параметри. „Кон за кокошка“ казва една народна поговорка.

С няколко думи изводът е, че лаптопите втора ръка предлагат много по-добро съотношение цена/качество/параметри.

Да разгледаме в детайли с какво един употребяван мобилен компютър превъзхожда новия?

На първо място дисплея

Почти всички употребявани лаптопи от висок и бизнес клас притежават качествени матрици, които биха задоволили и най-претенциозния купувач. Ще изброим съвсем набързо влаганите технологии:
– Дисплеи с висока резолюция и минимален размер на пикселите.Това е вече станалата популярна HD резолюция. С малко късмет може да попаднете и на лаптоп с HD+ резолюция, отговаряща на 14.0 инчов размер с 1600×900 пиксела по ширина и височина.
– LED подсветка за ярка картина и наситени цветове.
– IPS дисплеи за най-реалистични цветове и висок ъгъл на странична видимост – до 178 градуса.
– Матови екрани с технологията Anti-glare при която отраженията на околните обекти и светлини е сведена до минимум.
Употребяваните лаптопи с подобни дисплеи са подходящи за професионалисти, занимаващи се с дизайн, фотография, архитектура, програмиране, анимация, CAD/CAM и други сериозни приложения. Естествено биха били подходящи и за всеки уважаващ себе си потребител, който желае качествена картина. Пример за мощен лаптоп втора ръка е Dell Latitude E5420, който предлагаме в сайта ни Интерсервиз-20.

втора употреба dell latitude e5420 от Интерсервиз-20

Процесорите

Както споменахме в началото технологиите използвани в употребяваната техника са само на крачка след новите. И вече от година на пазара присъстват употребявани машини с процесори Core i5 и дори Core i7. Естествено генерацията на тези процесори е едни гърди след току що излезналите представители на Интел от 5-то поколение, като вездесъщия и представен наскоро флагман Core i7-5650U.
Но тук трябва да вметнем, че дори при средно натоварени дейности тази разлика в производителността на процесорите трудно ще бъде забелязана от обикновения потребител.

Твърди дискове

Тук идва една голяма и приятна изненада. В нашия сайт ще попаднете на няколко модела употребявани лаптопи, които разчитат за съхраняване на данните на SSD вместо на остарелия морално и технологично твърд диск HDD. А най-голямата изненада, е че цената на ноутбука е съвсем достъпна и нормална – под 550 лв.
Тук отново ще припомня за предимството на употребяваните преносими компютри пред новите – съотношението цена/параметри.
А дори за лаптоп от ниския клас като Samsung ATIV Book 9 Lite трябва да си приготвите около 2000 лв., заради наличието на SSD и още няколко екстри.
Както сами се убеждавате разликата в цената е брутална, а в параметрите и качеството не е.

Свързаност и портове

Няма да се впускаме да изреждаме всички останали хардуерни компоненти, но ще споменем външните портове. Тук всеки употребяван лаптоп висок клас отново има превъзходство пред новата техника дори от среден клас. Причината е ясна. Но ако се сдобиете с ноутбук втора ръка може да попаднете на марка и модел с наистина зашеметяваш брой портове. Изброили сме някой от тях: HDMI, Display Port, USB, Gigabit Ethernet, combo USB/eSATA, VGA, Memory Card Reader, SmartCard Reader и т.н.

Ако след този материал, вие сте се насочили към някое чудесно предложение за лаптоп втора ръка, тогава не пропускайте да разгледате всички предложения на Интерсервиз-20.

Ще ви затрупаме с множество предложения от лаптопи секънд хенд на най-авторитетните марки в бранша. В офиса ни също така ще получите безплатна консултация и препоръки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *