Над 20 полезни съвета за дълъг живот на лаптоп батерията

posted in: Полезно | 0

През последните 10 години се забелязва значителен технически прогрес в мобилните технологии, които се превърнаха в много важна част от нашия живот. Да вземем за пример всички мобилни устройства като лаптопи, ултрабук устройства, таблети и смартфони. Те са малка част от вещите, които всеки човек е свикнал да употребява всеки ден, без да се съобразява, на кое място се намира. Това се дължи на техните батерии, даващи им така необходимата мобилност по всяко време и навсякъде.

Съвременните батерии за мобилните и компактни лаптоп устройства, които намират най-широко потребление са Li-ion с n на брой клетки. Същественият им проблем за сега, все още е тяхната издръжливост в краткотраен и дълготраен период на ползване. Техния основен плюс е липсата на мемори ефект, за разлика от предното поколение никел-кадмиеви батерии.

В краткотраен план говорим за съвети и препоръки за пестене на батерията, така че нашия лаптоп да издържи още няколко десетки минути, докато приключим работния проект, комуникацията или просто да догледаме филма.
В дълготраен план нещата са по-важни и опират до това, дали нашата батерия ще бъде годна за употреба след 2, 3 и дори 5 години или ще се амортизира напълно за 1-2 години. За това ще започнем нашите съвети именно от тук.

Как да намалим амортизацията на своята батерия за лаптоп?

Един от факторите, действащи най-агресивно на батерията е високата температура както на околната среда, така и вътре в шасито на лаптопа ви. Откровено казано високите температури съсипват здравето й безпощадно и необратимо. По тази причина в дълготраен период се опитайте да вземете мерки за намаляване на температурата, така че да запазите по-дълго капацитета на своята лаптоп батерия.

1. Никога не оставяйте лаптопа на пряка слънчева светлина. Първата причина е в това, че директно вдигате температурата вътре в корпуса, а втората е че по този начин допринасяте за стареенето на материалите и съсипвате външния вид на своя мобилен компютър. По същата причина избягвайте да държите лаптопа директно под климатика, ако е в режим загряване.

2. Не оставайте лаптопа в автомобила през лятото. Температурите в купето на колата могат да достигнат над 40-45 градуса, а при директно нагряване от Слънцето дори над 60. За няколко дни престой в автомобила, забравения от вас лаптоп ще амортизира батерията си равняващо се на месеци работа. Това е една тиха смърт.

3. Докато работите на дивана не дръжте лаптопа върху одеяло или друга завивка. Първата причина е, че по този начин директно запушвате вентилационните отвори и спирате циркулацията на студен въздух в ноутбука. Втората важна причина е, че за дълъг период от време престоят върху одеяло ще задръсти охлаждането с косми, влакна, домашна прах и други твърди частици.

4. Дръжте домашните любимци далече от техниката си. Причината отново са космите, които задръствайки отворите на охлаждането, вентилаторите или медните тръби ще допринесат за вдигане на работните температури и от там косвено ще амортизират батерията в дългосрочен план.

5. Не се хранете около или върху лаптопа. Едната причина отново е рискът от попадане на твърди частици в корпуса, а втората по-важна, че при едно заливане с течност живота на батерията ще бъде най-малкия ви проблем.

Как да съхраняваме своята лаптоп батерия

6. Желателно е да вадите батерията, ако няма да работите с нея дълго време и ще ползвате своя лаптоп единствено на зарядно. В такъв случай е желателно капацитета на батерията, преди да я извадите да не бъде повече от 50-60% заряд.

7. Ако не сте ползвали за дълго акумулатора, е желателно на около 2-3 месеца поне веднъж да направите един пълен цикъл. Т.е. монтирайте батерията обратно и изхабете заряда й до минималните 10%. Но не и до пълно разреждане 0%! След това включете зарядното и изчакайте да достигне зареждане до около 90-95%. Не е желателно до пълните 100%. Премахнете зарядното и след като капацитета падне до около 60%, отново я извадете и приберете на хладно. Естествено слагането и махането на батерията е задължително да се извършват при напълно изключен лаптоп след Shutdown.

8. След като извадите батерията си, е добре да я съхранявате на сравнително хладно място. Има потребители, които дори ги съхраняват в хладилник, което също не е най-доброто решение. Екстремните температурни колебания могат да имат обратен ефект върху живота на батерията, а с ниските температури рискувате да причините и конденз. Ако все пак го направите, е наложително преди да приберете батерията в хладилника да я опаковате добре в торбичка, за да избегнете конденза. Най-добрия вариант за съхранението й е в шкаф далече от други електроуреди, излъчващи топлина. Най-добрия температурен интервал за съхранение на батерията е при стайна температура около 20-25 градуса. Ние НЕ ви съветваме да експериментирате метода с хладилника.

9. Не оставяйте батерията да се разреди до 0% и лаптопа да се самоизключи. Опитайте се да сложите зарядното още при първото напомняне от операционната система. Това обикновено става, когато нивото на заряда стигне 10%. Също така не е желателно батерията да се зарежда на 100% и да седи в лаптопа, докато той се ползва на зарядно – виж т.7 и 8

Как да зареждаме батерията на лаптопа

10. Ако лаптопа е нов е желателно след първите 3-4 пълни цикъла заряд-разряд, да направите калибриране на лаптоп батерията. В някой модели лаптопи присъства такава функция в самия BIOS. Ако там липсва е нужно да извършите калибрирането на батерията ръчно. Ако батерията е била извън лаптопа за дълго време и не е ползвана е желателно да се калибрира отново.

11. Заменете морално и физически остарелия твърд диск /HDD/ с ново и бързо SSD устройство. От една страна ще подобрите многократно бързината на своя компютър, а от друга ще се отървете от един доста топъл компонент в шасито на лаптопа. Това са много перспективни, а вече и много достъпни устройства. На пазара на употребявана техника вече може да срещнете много модели лаптопи втора употреба със SSD.

12. През лятото задължително ползвайте охлаждаща подложка за лаптоп. Първият позитив е, че така сваляте температурата на лаптопа. Втория е, че го предпазвате от замърсяване и запрашване в по-дългосрочен план.

13. Задължително използвайте само и единствено оригиналното зарядно устройство за вашия лаптоп. Ако сте закупили употребяван лаптоп от частно лице се уверете, че зарядното е това, което присъства в комплекта от производителя на вашия ноутбук.

14. Почиствайте лаптопа регулярно, а за щателно почистване и профилактика се обърнете към специалист.

15. Ако вашия лаптоп, таблет, смартфон или въобще мобилно устройство включва специално ръководство за батерията от производителя, запознайте се с него и изпълнявайте препоръките.

Нека да помислим и за няколко дребни трика, благодарение на които лесно да съхраним енергията на батерията за по-краткотраен период от време.

Как да „изтискаме“ още няколко десетки минути автономна работа?

Ако се спазват следните указания може да удължим автономната работата на лаптопа в критична ситуация дори с 20%

16. Конфигурирайте Power Option като зададете „Maximum Battery Life“. След това идете в разширените настройки „Change advanced power settings“ и оптимизирайте периода за изключване на твърд диск, WiFi и други процеси според вашия стил на работа.

17. Ако в момента не ползвате Bluetooth, Wi-Fi, Firewire, 3G или други модули и портове за комуникация, е много желателно те да бъдат временно спрени /Disable/. Всичко това може да направите от Device manager на Windows.

18. Понижете яростта на екрана, за да спестите енергия за още няколко минути работа. Дисплеят на съвременните мобилни устройства е най-големия консуматор на енергия.

19. При по-малко натоварване на хард диска, ще е и по-нисък разхода на ток. По тази причина може да отложите за по-късно процеси като дефрагментация, сканиране за вируси, копиране на големи файлове или даунлод на торенти.

20. Запазете системната памет, като махнете ненужни програми, които се зареждат по същото време с Windows.

21. Изключете всички програми, които не са ви нужни в момента. Не ги оставайте отворени, защото така се запълва RAM паметта, а и консумацията се завишава.

22. Ако искате да гледате филм е желателно да го гледате от хард диска, а не от cd или dvd устройство.

23. Извадете всички периферни устройства, които не са ви нужни в момента: usb флашки, мишка, принтер или скенер.

24. Ако ви предстои закупуване на лаптоп втора употреба е желателно да се уверите в състоянието на батерията. В повечето фирми за употребявана техника няма да ви откажат такъв тест. Ако купувате машината от частно лице през някой сайт за обяви е въпрос на договорка с продавача. Една от програмите, която препоръчваме за пълен статус на батерията е BatteryMon – http://www.passmark.com/products/batmon.htm. С нейна помощ може да извлечете пълна информация за акумулатора, както и да направите пълна диагностика на състоянието му. Така ще прецените, доколко може да разчитате на батерията в употребявания лаптоп и да прогнозирате какъв остатъчен живот има акумулатора.

Ако полагате тези елементарни грижи за вашата батерия, ще можете да удължите живота й, и тя ще бъде на разположение за вас много дълго време.

Ползване на лаптопа на батерия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *