Съвети за поддръжка на лаптопа

posted in: Полезно | 0

Как да почистя екрана на лаптопа?

Дисплеят на лаптопа е нежно място. Пазете го от надраскване с остри предмети и силен натиск. Пазете го от малки деца. Те често искат да нарисуват точно на него нещо с химикалката или молива.

Почиствайте го от време навреме. Не е чак толкова нежен, ако сте внимателни. Може да се почиства със специалните препарати и кърпички, които се продават на компютърните щандове. Може да се почисти екрана и с памучен навлажнен парцал (навлажнен, не да тече вода) и след това да се избърше със сухо памучно парче.

Първото условие е да не протича вода, така че да попадне между матрицата и пластмасовата рамка около нея, защото ще повреди електрониката, която се намира под нея. Второто условие е памучните парчета да са абсолютно чисти, т.е. да няма абразивни частици по тях, които да надраскат екрана.

Как да удължа живота на батерията на лаптопа?

Основната цел на един лаптоп е лесна преносимост и независимост по отношение на захранването. Първото се постига чрез малките му размери и тегло. Второто се постига чрез възможността да работи на батерия.

За да се удължи времето, през което може да работят на батерия новите и лаптопите втора употреба е необходимо да знаем някои особености на батериите за лаптопи.
Не оставяйте батерията на лаптопа напълно разредена за повече от ден, два. Отразява и се лошо. Ако няма да работите повече от десетина дни на батерия, по-добре я махнете от лаптопа, но заредена на 30-40% и един път в месеца я зареждайте напълно и разреждайте пак до 30-40%.

Махането на батерията от лаптопа е препоръчително и от втората опасност за батериите – високата температура и прегряването. Високатa температура намалява живота на батериите. А ако батерията стои на лаптопа докато вие работите на адаптeр, то температурата на работещия лаптоп е доста висока. Така се повишава много и температурата на батерията. А за нея е препоръчително да се съхранява при 20-25 градуса.

Въпреки тези грижи установявате, че батерията ви издържа доста по-малко от преди. Тогава е добре да направите калибровка на батерията. Препоръчително е да се прави калибриране веднъж на три месеца.

Как се прави калибриране на батерия на лаптоп?

Свързвате лаптопа към постоянен източник на захранване (адаптер) и зареждате батерията до 100%. Махате от Windows всички функции от типа на скрийн сейвъри и т.н., още по-добре ако сте в safe mode. Отстранявате постоянния източник на захранване и оставяте лаптопа да работи докато батерията се изтощи напълно и лаптопът се самоизключи. Включвате лаптопа към адаптера отново и зареждате батерията до 100%. Батерията ви вече е калибрирана. При нова батерия този цикъл се изпълнява 3-4 пъти.

Когато зареждате батерията за първи път, индикаторът може да покаже, че процесът е приключил само след 10-15 минути. Това е нормално при презареждащите се батерии. Новите батерии са трудни за зареждане от устройството, тъй като никога не са били напълно заредени, както и не са „мъртви при пристигането“. Понякога устройството за зареждане може да спре да зарежда новата батерия, преди тя да бъде напълно заредена – ако това се случи, махнете батерията и я поставете отново, за да „рестартирате“ цикъла на зареждане. Това може да се повтори няколко пъти през първото зареждане на батерията, но няма място за притеснение.

Лаптопът ми напоследък грее като печка, увисва и не мога да работя нормално.

Прегряването като проблем е заложено още от желанието ни лаптопът да е малък, компактен, лек. Всичко е събрано в едно доста ограничено пространство.

Най-рискови за охлаждане са системните и видео чипсети (чипове). Обикновено върху тях е поставена охлаждаща медна пластина и радиаторна решетка за да увеличи площта за топлоотдаване.
Малък вентилатор засмуква обикновено отдолу въздух, прекарва го през тази система, охлажда я и го издухва отстрани навън. Когато радиаторната решетка се задръсти с косми, трохи, влакна от одеялото или килима, охлаждането се затруднява и лаптопът започва да прегрява.

В резултат се получава тъй нареченото отлепяне на чипсета. Следва труден ремонт (запояване на чипсета със специално оборудване) и няма твърди гаранции, дори и при успешна операция, че добрият резултат ще е за дълго време.

Затова препоръката е поне един път годишно да занесете лаптопа в сервиз и да му се направи профилактика, разглобяване и почистване. Не спестявайте тези 25-30 лева. Не се опитвайте сами да разглобите и почистите лаптопа, не е толкова лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *