Съвети за втора употреба монитори

posted in: Полезно | 0

Най-често задаваните въпроси са дали си струва да се купува употребяван монитор и какви видове има. Дано сме Ви полезни

ВЪПРОСИ ЗА ВТОРА УПОТРЕБА МОНИТОРИ

Какъв LCD монитор да си купя?

Всеки, който е решил да си купи монитор, си е задавал този въпрос. А и защо да си купя монитор втора употреба, а не чисто нов? По какво най-много се различават съвременните LCD монитори? Може би по времето за превключване черно- бяло- черно или сиво- сиво, което почти всички производители и търговци изтъкват непрекъснато. Определено не.

По-важен според нас е вида на матрицата на монитора. Той определя двата най-важни (според нас) параметъра на един LCD монитор- ъгъл на виждане по хоризонтала и вертикала и реалност на цветовете.Матриците най-общо казано биват TN, MVA, PVA и IPS. Като имат и разновидности- TN+ Film, P-MVA, S-PVA, S-IPS и т.н. Още по-точно се делят на TN и останалите. Като определено TN матриците са най-елементарните и най-евтините. И затова можете да намерите по веригите магазини за нова техника предложения за нови монитори на цена и под 200 лв.

Е, да, ама- матрицата е лъскава (само да се появи по-силна светлина отнякъде и отблясъците се появяват и затрудняват виждането), ъглите на виждане са малки и цветовете са ярки, но доста далече от реалните. Има и изключения (например монитори на японската фирма EIZO с TN матрица), но EIZO е отделна тема.замърсяване и прегряване на лаптоп.

Всички останали видове матрици MVA, PVA, IPS и техните разновидности P-MVA, S-PVA, S-IPS са много по-качествени, с щироки ъгли на видимост, с много по-реални цветове. И затова цените на тези монитори втора употреба с такива матрици се доближават до тези на новите с TN матрици. Само че като нови струват 3-4 пъти по-скъпо от тези с TN матрици.Няма да се задълбочаваме в технологията, техническите характеристики и т.н. Който се интересува на такова ниво, може да намери такава информация в мрежата. Но горещо ви препоръчваме монитор с MVA, PVA или IPS матрица. А и нещо също важно- тези матрици щадят очите при продължителна работа пред монитора. Успех при избора. А и ние ще ви помогнем. Обадете се!

Как да почистя екрана на LCD монитора?

Същото е както при дисплея на лаптопа. Дисплеят на LCD монитора е нежно място. Пазете го от надраскване с остри предмети и силен натиск. Пазете го от малки деца.Почиствайте го от време навреме, но внимателно. Може да се почиства със специалните препарати и кърпички, които се продават на компютърните щандове. Може да се почисти екрана и с памучен навлажнен парцал (навлажнен, не да тече вода) и след това да се избърше със сухо памучно парче.Първото условие е да не протича вода, така че да попадне между матрицата и пластмасовата рамка около нея, защото ще повреди електрониката, която се намира под нея. Второто условие е памучните парчета да са абсолютно чисти, т.е. да няма абразивни частици по тях, които да надраскат екрана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *